Kirish
So'nggi yangilanish: 18.08.2018

Inson umri davomida har biri 7 yil davom etadigan 12 ta bosqichdan o’tadi

HAR BIR YOSHNING O’Z JUMBOG’I BOR.

Ma'lum bo’lishicha, inson umri davomida har biri 7 yil davom etadigan 12 ta bosqichdan o’tar ekan. Bu bosqichlarda o’ziga xos muammolarga duch kelishi tabiiy. Bundan hayotiy tajriba ortadi va muayyan qiyinchiliklarga chap berishni ham o’rgansa bo’ladi. Boshqacha aytganda, biz insonlar umrimizning har bir yilini o’z yoshimizdan kelib chiqqan holda kutib olamiz va kuzatamiz. Umringizning qaysi bosqichida sog’ligingiz qay darajada bo’lishiga qiziqsangiz va uni imkon boricha yaxshilash tarafdori bo’lsangiz, ushbu maqola aynan siz uchun!

0-6 yosh

Jajji odamchaning umurtqasi, skeleti va umuman, butun tayanch-harakat apparati, mushak paylari ham kattalar e'tiboriga muhtoj. Bu davrda uqalash kurslari, yoshga doir jismoniy mashqlar tavsiya etiladi. Bordiyu bu jarayonda lat yeyish, pay cho’zilishi kabi muammolar uchrab qolsa, aslo o’zboshimchalik bilan uy sharoitida davolashga urinmang. Bolani travmatolog qabuliga olib boring. Ovqatlanish rasioni tarkibi: sut mahsulotlari, meva-sabzavotlar, A, V, S, E vitaminlari.

7-13 yosh

Ota-onalar bu yoshdagi bolalarning tanosil azolari, tayanch-harakat apparati va tishlariga, nutqi va ongi rivojlanishiga, yuragining ishlash maromi, endokrin va nafas olish tizimiga… (bu ro’yxatni hali ancha davom ettirish mumkin) e'tiborli bo’lishlari kerak. 7-13 yosh — bolaning shaxs sifatida shakllanishida asos bo’ladigan, organizm o’sishining eng faol davri. Bola rasionidan yarim tayyor mahsulotlarni umuman olib tashlash kerak. «Fastfud»lar haqida-ku gap ham bo’lishi mumkin emas!

14-20 yosh

Diqqatingizni oshqozon osti bezi, o’t pufagi va jigarga qarating. Xuddi shu davrda sog’lom hayot tarzi va ovqatlanish qoidalarini o’sib kelayotgan yosh avlod ongiga singdirishga ulgurish kerak. Chunki aynan shuning o’zi har qanday parhezdan yaxshiroq samara beradi. Demak, yog’li, qovurilgan mahsulotlar, shirinliklar, achchiq va dudlangan oziq-ovqatlar iste'molini cheklash kerak. Aks holda faqat yuqorida ko’rsatilgan a'zolar emas, teri ham zararlanadi. Axir eng gullagan yoshlik chog’ini husnbuzarlar buzishini kim ham istardi, to’g’rimi?

21-27 yosh

Buyraklar va tanosil tizimiga befarq bo’lmang. Ko’nglingiz xotirjamligi uchun tekshiruvdan o’tsangiz ham chakki bo’lmasdi. Bir sutkada kamida 1,5-2 litr suyuqlik ichish tartibiga amal qiling. Tuz iste'molini ham cheklang (tuzning bir sutkalik meyori 5 gr.). Hadeb bir xil ovqat tanovvul qilavermasdan taomnomangizni rang-baranglashtiring va o’z vaqtida ovqatlanish qoidasiga amal qiling.

28-34 yosh

Bu ikkinchi o’tish davri bo’lib, tavsiyalar 7-13 yoshdagilarnikiga o’xshash. Faqat qo’shimcha sifatida profilaktika uchun barcha mutaxassis shifokorlar ko’rigidan o’tishni kiritish mumkin. Mavjud kasalliklarni davolashga shu yoshdanoq kirishmasangiz, keyin ularning asoratlari bilan kurashish qiyin bo’ladi. Chekuvchilar bu zararli odatni aynan shu davrda tashlagani maqul. Dilbar ayollarimiz uchun esa farzand ko’rishning eng qulay davri.

35-41 yosh

Ovqat hazm qilish tizimi va jinsiy muammolarga e'tibor qaratishning ayni vaqti. Endi tor sohaga yo’naltirilgan shifokorlar (ginekolog, urolog, androlog) ko’rigidan o’tishni muntazamlashtirish shart.

Faol hayot tarzini olib boring. Istasangiz, velosport bilan shug’ullaning. Hayotingizni sayohatlar bilan boyiting. Rasionga kelsak, faqat tabiiy toza mahsulotlarni qabul qila boshlaganingiz ma'qul.

42-48 yosh

Bu — hayotingizning haqiqiy yetuklik davri. Undan lazzatlana olish uchun sog’ligingiz joyida bo’lishi kerak. Sanatoriy va kurortlarga borish uchun albatta vaqt ajrating! Balki bu siz uchun yangilik bo’lar, ammo bu sihatgohlar siz doimiy yashaydigan hududda yoki aynan shu hudud iqlimiga yaqin joyda bo’lgani ma'qul. Qahva va qora choyni kakao hamda kok choyga almashtiring. Yog’li ovqatlardan tamoman voz keching. Sizga xolesterin kerak emas-ku!

49-55 yosh

Bu davrga xos birinchi muammo — arterial qon bosimi. Qiyin bo’lsa-da, voqea-hodisalarga nisbatan hissiy tasirlanishdan o’zingizni avaylashingizga to’g’ri keladi. Kuch va asablaringizni asrashingiz kerak. Nafasni mashq qildiruvchi, organizmning quvvat zahiralarini to’ldiruvchi har qanday mashq siz uchun juda foydali. Aytgancha, bunda yog’a ayni muddao. Tabiat qo’ynida ko’proq bo’lishga intiling. Rasioningizda baliq va dengiz mahsulotlari bo’lishi shart.

56-62 yosh

Harakatsizlik organizmingizga salbiy ta'sir ko’rsatishi mumkin. Shuning uchun hech bo’lmaganda oddiy gimnastika bilan shugullansangiz ham azoyi-badaningiz sizdan minnatdor bo’ladi. Ko’proq qatiq iching. U ichaklardagi foydali bakteriyalar zaxirasini to’ldiradi. Oshqozon va ichaklarning to’lqinsimon kerilish harakatlarini kuchaytiruvchi meva va sabzavotlar, jumladan, karamning har xil turlari, lavlagi, yongoq', olma, bargak, o’lxori kundalik taomnomangizdan o’rin olsin.

63-69 yosh

Bu davrga kelib, ahamiyat qaratishingiz shart bo’lgan asosiy masala immun tizimi hisoblanadi. Buning resepti juda oddiy: tez-tez toza havoda sayr qiling, qalbingizni qiziq taassurotlar va ijobiy his-tuygular bilan to’ldiring. Ko’proq vaqtingizni farzandlaringiz va nabiralaringiz davrasida o’tkazing. Ular bilan ko’ngilli muloqotlar kayfiyatingizni chog’ qiladi.

70-76 yosh

Mushak paylari, bo’g’im va suyaklarga etibor qarating. Doimiy ravishda jarroh va ortoped qabuliga borib turing. Shu yillar davomida dengiz tuzlari solingan suvda vanna qabul qilish foydali, ammo bundan oldin o’z terapevtingiz bilan maslahatlashib ko’ring. Chunki bunday vannalardagi tuzning do’zasi va jarayonning doimiyligini individual tarzda belgilash kerak. Shirinlik va yog’li taomlardan tiyiling, spirtli ichimliklar haqida-ku, gapirmasa ham bo’ladi.

77-84 yosh

Eng asosiysi, shikastlanishlardan va shunga olib keluvchi vaziyatlardan ehtiyot bo’ling. Ko’chada, jamoat joylarida, ayniqsa, aholi tirband paytda ehtiyotkorlikni unutmang. O’zingizni axborot xurujlaridan ham himoya qiling. Jinoyat, xavf-xatarlar haqida ko’rsatuvlar berilganda iloji bo’lsa, ko’rmaslikka harakat qiling. Etiboringizni faqat yaxshi narsalarga qarating. Rasioningiz sut mahsulotlari, sabzavotlardan iborat bo’lsin. Og’ir hazm bo’ladigan taomlar iste'molini chegaralang.